published on
Helmi Korhonen on suunnittelija Somerajaton -toiminnassa https://somerajaton.fi/
Jaksossa hän avaa somen erityispiirteitä ja vinkkaa, mitä somessa kannattaa huomioida, jos sen ottaa osaksi omaa toimintaansa.
Jakson lopussa Inga kertoo tarinansa, kuinka toiminnallinen vika suolistossa sotki elämän. Samaan aikaan hän koki elämässään valtavasti paineita vanhemmuudesta ja huonoa käytöstä sosiaalisessa mediassa. Kaikesta tästä huolimatta, hän on positiivinen ja elämäniloinen ihminen. Voit ladata Kukintoja sementillä – voimaannuttavat vertaiset -kirjan ilmaiseksi ja lukea hänen ja muiden kokemusasiantuntijoiden tarinat: https://kukintojasementilla.fi/
Ohjelman keskeinen sisältö (Helmi Korhosen osuus):
Sosiaalinen media eroaa muusta mediasta yhdellä sanalla; sosiaalinen. Muuta mediaa tuottaa aina joku ja joku toinen sen vastaanottaa, mutta some on aina kaksisuuntaista. Se mahdollistaa meille jokaiselle samanlaisen äänen median julkaisemiseen ja kommentointiin.
Sosiaalisessa mediassa keskustelu kulkee todella helposti tiettyjen päänormien mukaan, ja me kaikki rakennamme näitä normeja kollektiivisesti. Puhutaan paljon siitä, että some on esimerkiksi vammattomien, valkoihoisten, keski-ikäisten ja heteronormatiivisen sukupuolisuuden tyyssija ja kaikkea, jotka jollain tavalla poikkeaa tästä normista, pidetään erikoisena ja outona.
Todellisuudessa some on tarkoitettu meille kaikille, sen pitäisi olla meille kaikille yhteinen areena. Vaikka someen liittyy paljon erilaisia ilmiöitä, osa positiivisia, osa negatiivisia, on se silti kollektiivinen yhteisöllinen areena. Kaikki paha, ikävä pimeä ihmisessä, löytyy jollakin tavalla edustettuna, mutta toisaalta some mahdollistaa myös kaiken hyvän, kauniin ja puhtaan olemassaolon ja esiin tuomisen. Nämä ovat sosiaalisen median kaksi ääripäätä.
Sosiaaliseen mediaan julkaisemisessa kannattaa huomioida teknisten asioiden lisäksi julkaisun eettisyys. Kun ihmisten kokemuksia tuodaan julki, on julkaisijalla aina julkaisijan vastuu. Minkälaisiin tilanteisiin tällaista materiaalia tuodaan? Voidaanko jotenkin suojata esimerkiksi ihmisiä, joilla on vaikka kipeitä kokemuksia? Kun kokemustarinoita julkaistaan osana ongelmallisesti pelaamista tai somea, niin mietitään esimerkiksi sitä, mitä tietoja tarinasta voi häivyttää.
Sosiaalisen median negatiivisia puolia on esimerkiksi vihapuhe. Vihapuheella on aina kaksi kohdetta. Vihapuhe lisää ahdistusta, masennusta ja itseinhoa sekä sille, joka vastaanottaa vihapuhetta, että sille joka vihapuhetta tuottaa. Yksinkertaiset tai arkisetkin asiat voivat herättää ihmisissä negatiivisia reaktioita ja kohtuuttoman oloista kommentointia tai reagointia. Julkaisija voi varautua somekommentointiin etukäteen muun muassa rajaamalla, ketkä julkaisuja näkevät ja voivat niitä kommentoida.
Vihapuheen lisäksi sosiaalisessa mediassa on muitakin negatiivisia ilmiöitä, kuten maalittamista, disinformaatiota ja trollaamista. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, että monet joutuvat rajaamaan pois tulenherkkiä aiheita, koska eivät halua tulla raadelluiksi somessa. Tai jopa estävät tiettyjä ihmisiä osallistumasta somessa käytäviin keskusteluihin.
Meillä on jokaisella vapaus toimia sosiaalisessa niin kuin me haluamme, mutta sitä kautta meille tulee myös vastuu. Some muuttuu sen mukaan mitä me itse siellä teemme. Mitä asioita klikkaamme, mistä tykkäämme, mitä jaamme, miten me toisen ihmisen kohtaamme.
Edellisten aiheiden lisäksi ohjelmassa keskustellaan muun muassa sosiaalisen median sekä haitallisista että hyödyllisistä vertaisryhmistä.
---
Mediatoimintaa kaikille -projekti on osa Sosiaalipedagogiikan säätiön toimintaa. Tutustu projektiin: https://sosped.fi/mediatoimintaa-kaikille/
Facebook: https://www.facebook.com/Mieletontavaloa
Instagram: https://www.instagram.com/mieletontavaloa/
Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka vahvistaa yksilön hyvinvointia sosiaalipedagogisella otteella – vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta.
https://sosped.fi/
- Genre
- Learning