Track artwork

Urme de distrugere pe Marte @ Dimineata Crossover / Radio Romania Cultural

Urmededistrugerepemarte on April 10, 2013 07:51

Play
0.00 / 7.05
Hide the comments

Stats for this track

This Week Total
Plays 2 55
Favoritings 1
Report copyright infringement

More tracks by Urmededistrugerepemarte

Urme de distrugere pe Marte @ Espresso&Expresul de seara / Radio Romania Cultural

Urme de distrugere pe Marte @ Generatia Sonora / Radio Romania Cultural

Interviu luat de Maria Balabas regizoarei spectacolului "Urme de distrugere pe Marte", Cinty Ionescu, in cadrul emisiunii Dimineata Crossover din 10.04.2013.

URME DE DISTRUGERE PE MARTE // Teatrul Odeon, Sala Studio
O instalație performativă de Cinty Ionescu pe poeme de Bogdan Ghiu
performer: Nicoleta Lefter
video design & live video: Cinty Ionescu
sound design & live: Miron Ghiu

Urme de distrugere pe Marte este o instalație performativă în care mai multe media contribuie activ la interpretarea live a poeziei, care se rescrie pe măsură ce e interpretată și comentată de creatorii spectacolului prin performer, proiecție video și sunet, ceea ce adaugă de fiecare dată un nou strat de înțelesuri.

Specifică postmodernismului, rescrierea și repoziționarea conținutului față de context e mai mult decât o re-mediere a cuvintelor și a senzațiilor, contribuind la text prin adăugarea de sens. Urmele de distrugere de pe Marte ne vizitează ca o amintire din viitor. Pornind de la metatextualitate, în care autorul își susține tezele poetice față în față cu performerul, un spectacol în sine, performance-ul se autosusține pornind fie de la metafore fie de la interpretarea lor asociată ciclului vieții cu ajutorul celor trei media adăugate.

Bogdan Ghiu despre spectacolul Urme de distrugere pe Marte

Vocaţia transmedială, de migrare dintr-un mediu de expresie în altul, altfel spus metempsihoza gândului, pare a fi vocaţia şi mesajul secret a ceea ce a început, în 2006, prin a fi un volum de poeme, dar scanate şi fotografiate, făcute imagine, proiectate pe pereţi (ca la Lascaux şi la Altamira), dar şi spuse – (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte –, experiment care e făcut, iată, să meargă mai departe, punând – azi la propriu – în scenă însăşi definiţia şi menirea culturii (în sensul de cultivare a umanului pe un Pământ): aceea de a deveni, încet dar sigur, trup, carne şi gest, adresare. Paradoxul urmelor, imposibilitatea de a ascunde şi de a distruge, nu este tocmai definiţia minimală a vieţii care se îngrijeşte şi se cultivă? Tuturor celor care au avut şi vor mai avea încredere să facă trib cu mine, un energic semn discret şi complice.

"Urme de distrugere pe Marte @ Dimineata Crossover / Radio Romania Cultural" by Urmededistrugerepemarte is licensed under a Creative Commons License

Add a new comment

You need to be logged in to post a comment. If you're already a member, please or sign up for a free account.

Share to WordPress.com

If you are using self-hosted WordPress, please use our standard embed code or install the plugin to use shortcodes.
Add a comment 0 comments at 0.00
    Click to enter a
    comment at
    0.00